Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Ρώσοι και Αμερικανοί oι καλύτεροι «πελάτες» του ελληνικού τουρισμού.

 
Ρώσοι και Αμερικανοί οι φετινοί πρωταγωνιστές. Χάνουν «ύψος» οι Άγγλοι. Ποια είναι η «ανθρωπογεωγραφία» της νέας πελατείας του ελληνικού τουρισμού στην εποχή της οικονομικής κρίσης.

 
Σκηνές από τα «προσεχώς» του ελληνικού τουρισμού περιελάμβανε το θετικό αποτέλεσμα που κατέγραψε στο α’ εξάμηνο της χρονιάς. Στο θερινό σινεμά του ελληνικού τουρισμού πρωταγωνιστούν φέτος, στον ρόλο του καλού, Ρώσοι και Αμερικανοί. Συμμετέχουν άλλοτε λαμπεροί και τώρα ξεπεσμένοι σταρ (Γερμανοί, Άγγλοι), ενώ δεν έλειψε και το σασπένς (μπλακ άουτ στη Σαντορίνη), με μπόλικες δόσεις χιούμορ (έλεγχοι του ΣΔΟΕ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις εστίασης, αλλά μακριά από τις γνωστότερες τουριστικές περιοχές). Το σημαντικό είναι ότι ο ελληνικός τουρισμός πέτυχε υψηλές επιδόσεις αν και κινήθηκε με ρυθμούς ατζαμή νέου οδηγού, χρησιμοποιώντας εναλλάξ γρήγορη ταχύτητα (τουρίστες εκτός ευρωζώνης) αλλά και την όπισθεν για τους επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία (τον Ιούνιο). Στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου οι τουριστικές εισπράξεις έφθασαν τα 3.324,1 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 503 εκατ. σε σύγκριση με το 2012 (+17,8%). Τον Ιούνιο, μάλιστα, ανέβασε στροφές πετυχαίνοντας αύξηση 20,6% ή 272 εκατ. ευρώ περισσότερα έσοδα.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) που παρουσίασε τα σχετικά στοιχεία, η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην αύξηση των αφίξεων κατά 12,3% στο διάστημα Ιαν.-Ιουν. (+16,1% τον Ιούνιο) αλλά και στην αύξηση κατά 4,6% της ανά ταξίδι δαπάνης των ξένων που επέλεξαν φέτος τη χώρα μας για τις διακοπές τους. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον για το προσεχές μέλλον είναι το στοιχείο ότι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από χώρες εκτός Ε.Ε ξεπέρασαν τις εισπράξεις από χώρες της ευρωζώνης (1.364 εκατ. ευρώ έναντι 1.311 εκατ.), ενώ κλείνει ταχύτατα η άλλοτε ορθάνοιχτη ψαλίδα των εισπράξεων του ελληνικού τουρισμού από τις χώρες της Ε.Ε. των 27 σε σχέση με τα έσοδα από χώρες εκτός Ε.Ε. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο α’ εξάμηνο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από χώρες εκτός Ε.Ε. αυξήθηκαν κατά 36,3% φθάνοντας τα 1.364 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από χώρες της Ε.Ε. των 27 αυξήθηκαν με ρυθμό 7,7% στα 1.960 εκατ. ευρώ.
Τα στοιχεία της ΤτΕ αναδεικνύουν και την, υπό διαμόρφωση ακόμα, νέα «ανθρωπογεωγραφία» της πελατείας του ελληνικού τουρισμού. Ρώσοι και Αμερικανοί αναδεικνύονται ως οι νέοι δυναμικοί πρωταγωνιστές στα ελληνικά καλοκαίρια της εποχής της οικονομικής κρίσης. Στο α’ εξάμηνο οι Ρώσοι επισκέπτες έφθασαν τις 337.000 (+47%), ενώ οι εισπράξεις από Ρώσους επισκέπτες ανήλθαν σε 341 εκατ. ευρώ (+42%). Στο ίδιο διάστημα, οι Αμερικανοί επισκέπτες έφθασαν τις 166.000 (+27%), ενώ τον Ιούνιο κατέγραψαν εντυπωσιακή άνοδο 112,7%. Οι εισπράξεις από τουρίστες που προέρχονταν από τις ΗΠΑ κατέγραψαν στο εξάμηνο αύξηση 25,4% φθάνοντας τα 184 εκατ. ευρώ. Οι αφίξεις από τη Γερμανία εμφάνισαν αύξηση 13,6% στο εξάμηνο, αλλά μειώθηκαν 5,6% τον Ιούνιο, ενώ οι εισπράξεις από Γερμανούς επισκέπτες αυξήθηκαν στο εξάμηνο κατά 17,8% φθάνοντας στα 542 εκατ. ευρώ. Στους πρωταγωνιστές του φετινού καλοκαιριού συγκαταλέγονται και οι Γάλλοι επισκέπτες. Στο διάστημα Ιαν.-Ιουν. καταγράφηκε αύξηση αφίξεων 17,4%, ενώ οι εισπράξεις από Γάλλους τουρίστες έφθασαν τα 256 εκατ. ευρώ (+30,7%). Μειώνεται, αντίθετα, διαρκώς το ειδικό βάρος της αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου στον ελληνικό τουρισμό. Κατά το α’ εξάμηνο της φετινής χρονιάς οι επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν λιγότεροι κατά 15,1% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ οι εισπράξεις από Άγγλους τουρίστες διαμορφώθηκαν στα 371 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 10,9%.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου