Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

«Ψαρεύουν» ακίνητα στον ευρωπαϊκό Νότο οι Κινέζοι.

 

 

Σε μια απόπειρα να αναθερμάνουν την κτηματαγορά τους, οι χώρες της Νότιας Ευρώπης προσπαθούν να προσεγγίσουν πλούσιους Κινέζους αγοραστές. Για να το πετύχουν αυτό, τους δίνουν άδειες παραμονής με διαδικασίες εξπρές.


 
Οι κυβερνήσεις των χωρών της Νότια Ευρώπης, που αντιμετωπίζουν ταμειακό πρόβλημα, φλερτάρουν με τους πλούσιους Κινέζους αγοραστές ακινήτων, σε μια προσπάθεια να αναστήσουν τις κτηματαγορές τους, προσφέροντας άδειες παραμονής σε όσους αγοράζουν ακίνητα.
Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Πορτογαλία, παρέχουν άδειες παραμονής στους ξένους αγοραστές, ενώ και η Ισπανία πρόκειται να υιοθετήσει ένα παρόμοιο μέτρο. Η ευκαιρία να αγοράσεις σπίτι στη Νότια Ευρώπη σε χαμηλές τιμές και να κερδίσεις τη λεγόμενη «χρυσή βίζα», έχει μεγάλη απήχηση κυρίως στους Κινέζους. Στην Κύπρο για παράδειγμα, προσγειώνονται κάθε μέρα περισσότεροι από είκοσι Κινέζοι που ψάχνουν για ακίνητα.
Η Ελλάδα και η Κύπρος, προσφέρουν γρήγορες διαδικασίες χορήγησης αδειών παραμονής, με αγορές αξίας τουλάχιστον 250.000 και 300.000 ευρώ αντίστοιχα. Το πρόγραμμα της Πορτογαλίας θέτει ως ελάχιστη τιμή τα 500.000 ευρώ.
Η Νότια Ευρώπη είναι ο πιο πρόσφατος στόχος για τους πλούσιους Κινέζους αγοραστές ακινήτων, που αγοράζουν περιουσιακά στοιχεία από το Βανκούβερ ως το Λονδίνο, από το 2010, καθώς ο πλούτος τους αυξάνεται και η κυβέρνηση της Κίνας έχει ξεκινήσει μια τριετή πολιτική συγκράτησης των τιμών των ακινήτων.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου