Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Έντονες ζυμώσεις στην Ιεραρχία για τη θέση του Μητροπολίτη Αργολίδας.


 

Ο πρώτος υποψήφιος για την θέση του Μητροπολίτη Αργολίδος, «δικαιωματικά» σύμφωνα με τους ανθρώπους που τον στηρίζουν, είναι ο Επίσκοπος Επιδαύρου κ. Καλλίνικος, πνευματικό ανάστημα του μακαριστού Αργολίδος Ιακώβου. Ο κ. Καλλίνικος εξελέγη και χειροτονήθηκε ύστερα από αίτημα του Ιακώβου ως βοηθός Επίσκοπος. Λέγεται πως ο ίδιος είχε εκφράσει στον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο την επιθυμία να τον διαδεχθεί ο κ. Καλλίνικος από τότε που είχε δηλώσει παραίτηση, αλλά ο Αρχιεπίσκοπος δεν είχε δώσει απάντηση. Το κύριο ζήτημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η υποψηφιότητα του κ. Καλλινίκου έχει να κάνει με το αν η Ιεραρχία θα μπει στη διαδικασία να αποδεχτεί την ιδέα της ανύψωσης των Βοηθών Επισκόπων σε Μητροπολίτες. Η κυρίαρχη τάση αυτή τη στιγμή είναι κατά αυτής της προοπτικής και αυτό γιατί, με άλλα κριτήρια ψηφίζουν οι Ιεράρχες όταν πρόκειται για βοηθό Επίσκοπο και με άλλα όταν πρόκειται για κυρίαρχο Μητροπολίτη. Εκτός αυτού η δημιουργία της εντύπωσης πως οι Βοηθοί είναι δικαιωματικά διάδοχοι θα αλλάξει πολλά στον τρόπο εκλογής γενικότερα. Ο Επίσκοπος κ. Καλλίνικος υποστηρίζεται πάντως από ένα σημαντικό αριθμό εκλεκτόρων.
Μια άλλη υποψηφιότητα που έχει τεθεί στο τραπέζι είναι αυτή τουΑρχιμανδρίτη Κωνσταντίνου Γιακουμάκη, ο οποίος τα τελευταία χρόνια υπηρετεί στο ιδιαίτερο γραφείο του Αρχιεπισκόπου στην Ιερά Σύνοδο. Ο Αρχιμανδρίτης εργάζεται αρκετά χρόνια στις συνοδικές υπηρεσίες και θεωρείται πως έχει ερείσματα στην Ιεραρχία. Η υποψηφιότητα του, όπως και όλες άλλωστε, θα κριθεί από πολλές παραμέτρους.
Σημαντική επίσης, εφόσον τεθεί, θεωρείται και η παρουσία του ηγουμένου της Μονής Σαγματά, Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου Αντωνόπουλου. Πρόκειται για κληρικό που βρίσκεται κοντά στον Αρχιεπίσκοπο, ενώ έχει ερείσματα και στην λεγόμενη «χριστοδουλική» πτέρυγα .
Αυτό που θα κρίνει πολλά στην τελική επιλογή προσώπων, είναι το αν τελικά θα υπάρξουν και άλλες κενές θέσεις μέχρι την σύγκλιση της Ιεραρχίας. Ανεξάρτητα από τη φυσική εξέλιξη κάποιων πραγμάτων, υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν πως τουλάχιστον σε δυο Μητροπόλεις όπου οι Μητροπολίτες αποδεδειγμένα αδυνατούν να διοικήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές. Ο Αρχιεπίσκοπος δεν φαίνεται διατεθειμένος να ανοίξει αυτή τη συζήτηση ούτε να ακολουθήσει τη διαδικασία που προβλέπει ο Νόμος αν και για περιπτώσεις όπως αυτή της Μητρόπολης Κίτρους είναι κοινό «μυστικό» πως ο Μητροπολίτης δεν είναι πλέον σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντα του. Σε κάθε περίπτωση ο τελικές ζυμώσεις θα αργήσουν.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου