Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΔΙΑΠΡΕΠΕΙ ΣΤΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ.



ΝΕΑΡΗ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΚΕΡΔΙΣΕ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΑΝΑΓΟΡΕΥΘΗΚΕ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ, ΑΛΛΑ ΔΙΑΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ ΕΡΕΥΝΑ.


Η 30χρονη Ελένη Παυλοπούλου κέρδισε με αξιοσύνη την υποτροφία Μαρί Κιουρί της Ευρωπαικής 'Ενωσης, που μόλις ένα 15% την παίρνει σε σύνολο τουλάχιστον 7.000 αιτήσεων, ενώ σήμερα, σχεδόν 2 χρόνια αργότερα, η άξια αυτή Ελληνίδα ανήκει πλέον στο δυναμικό του Πανεπιστημίου Μπορντό στη Γαλλία, όπου και εξελέγη επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών.
Η νεαρή Ελένη, που είναι απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πήγε στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέϊζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και έκανε διδακτορικό στα πολυμερή, ενώ στη συνέχεια βρέθηκε στο πανεπιστήμιο Πρίνστον στις ΗΠΑ, όπου ειδικεύτηκε στα οργανικά ηλεκτρονικά και στις εφαρμογές τους στην καθημερινότητα του καταναλωτικού κοινού. Η συνέχεια είναι γνωστή, αφού η υποτροφία Μαρί Κιουρί, που κέρδισε, την οδήγησε στο πανεπιστήμιο του Μπορντό και στην ερευνητική ομάδα του καθηγητή, Γιώργου Χατζηιωάννου, επικεφαλής του Εργαστηρίου LCPO, CNRS.
Στο πλαίσιο της δουλειάς της πλέον, ως καθηγήτρια, η Ελένη συμμετέχει και στην ερευνητική ομάδα του κ. Χατζηιωάννου, έχοντας ως ερευνητικό αντικείμενο αφενός την φυσική των πολυμερών ενώσεων και τον μορφολογικό χαρακτηρισμό των νανοδομών που σχηματίζουν και αφετέρου την ανάπτυξη φωτοβολταικών συστημάτων με βάση τα υλικά αυτά. Σήμερα η απόδοση των οργανικών φωτοβολταικών ειναι στο 10% σε ερευνητικό επίπεδο και σε βιομηχανικό επίπεδο σε 5-7%. Ο στόχος  των ερευνητών είναι να αυξηθεί στο 10% και σε βιομηχανικό επίπεδο. Όταν επιτευχθεί η εφαρμογή αυτών των φωτοβολταϊκών συστημάτων που είναι από οργανικά υλικά, με δεδομένο ότι φτιάχνονται από ανακυκλώσιμα υλικά και η κατασκευή τους είναι πιο εύκολη και λιγότερο δαπανηρή, θα είναι, σε σύγκριση με τα ήδη υπάρχοντα, πιό αποδοτική. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου