Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

ΙΠΤΑΜΕΝΟΣ (ΑΥΤΟΚΡΑΤΩΡ) ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ!



O ΙΠΤΑΜΕΝΟΣ (ΑΥΤΟΚΡΑΤΩΡ) ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ! Ή "ΙΠΤΑΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΤΖΕΝΤΛΕΜΑΝ" ΚΑΙ ...ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΤΙΠΟΤΑ!


Το καλοκαίρι αυτό και ειδικότερα αυτή η εποχή, που αρχίζουν και επελαύνουν οι φόροι με ιδιαίτερη αγριότητα, βρίσκει τον Ελληνικό λαό βυθισμένο στην απελπισία και γονατισμένο κυριολεκτικά κάτω από μία πρωτοφανή κρίση. Υπάρχουν όμως και κάποιοι, που έχουν το προνόμιο να βρίσκονται δικοπές. Ένας από αυτούς είναι και ο αντιπρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος, που βρίσκεται στις Βόρειες Σποράδες και μάλιστα σε διακοπές διαρκείας. Έτσι μετά την πολυήμερη παραμονή του στη Σκόπελο, που σχολιάστηκε αρνητικά και από το μέγαρο Μαξίμου, βρέθηκε στη Σκιάθο με αφορμή εκδήλωση προς τιμή του συνταγματολόγου Δημήτρη Τσάτσου. Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε την απαίτηση, να μεταβεί στη Σκιάθο το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, προκειμένου να τον παραλάβει και να τον πάει μέχρι τις Βρυξέλλες. Λογάριασε όμως χωρίς τον "ξενοδόχο", τον Δημήτρη Αβραμόπουλο εν προκειμένω, ο οποίος φέρεται πως έδωσε εντολή στο καθ' ύλη αρμόδιο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας να μην κάνει αποδεκτό το αίτημα Βενιζέλου, με το επιχείρημα πως η συγκεκριμένη πτήση δεν προέβλεπε λόγω κόστους ενδιάμεση στάση. Και αυτό στα πλαίσια της "κόντρας", που έχουν ανοίξει μεταξύ τους, αφού ο Αβραμόπουλος του το «χρωστούσε» του Βενιζέλου, ύστερα από την επιμονή του τελευταίου να μην περάσει τροπολογία στο τελευταίο πολυνομοσχέδιο "σκούπα" (που πέρασε νύχτα), που θα επέτρεπε και στον υπουργό Άμυνας να το χρησιμοποιεί.
Προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός, ότι ενώ έδωσε μάχη και τελικά κατάφερε να μην χρησιμοποιεί ο Αβραμόπουλος το κυβερνητικό αεροσκάφος, ο ίδιος το έχει χρησιμοποιήσει τρεις φορές το τελευταίο διάστημα. Συγκεκριμένα το χρησιμοποίησε με την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών, για να μεταβεί στην Άγκυρα, όπου συναντήθηκε με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου. Όταν επέστρεψε από αυτό το ταξίδι αναχώρησε για την Πάλμα της Μαγιόρκας όπου ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών κ. Γκίντο Βεστερβέλε προσκάλεσε Ευρωπαίους ομολόγους του να ανταλλάξουν ιδέες για το μέλλον της Ευρώπης μεταξύ τυρού και αχλαδιού. Η συνάντηση αυτή είχε ανεπίσημο χαρακτήρα κι έγινε στην Πάλμα επειδή εκεί διαθέτει σπίτι ο Γερμανός υπουργός. Στη συνέχεια, ο κ. Βενιζέλος πήρε το πρωθυπουργικό αεροσκάφος και πετάχτηκε μέχρι τις Βρυξέλλες, όπου συγκάλεσε σύσκεψη στελεχών της Ελληνικής Αντιπροσωπείας προκειμένου να προετοιμαστεί για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Είναι πραγματικά απορίας άξιο, πως οι πολιτικοί μας γενικώς και ο συγκεκριμένος ειδικώτερα, την ώρα που ζητούν τόσες θυσίες από τον λαό, μπορούν και συμπεριφέρονται "αυτοκρατορικά" σαν να μην συμβαίνει τίποτα...
Και για να έχουμε μία καλύτερη αντίληψη επ' αυτού, ας δούμε τι σημαίνει πρωθυπουργικό αεροσκάφος, του οποίου όπως είδαμε έχει την απαίτηση να κάνει χρήση και ο κ. Βενιζέλος. Μόνο 191 τέτοια σκάφη Gulfstream V κατασκεύασε η αμερικανική κατασκευάστρια εταιρεία. Εξ' αυτών, το ένα πήγε στην Ελλάδα κι από εκεί και πέρα: Από ένα στη βασιλική οικογένεια του Κουβέιτ, στο Ισραηλινό υπουργείο Άμυνας, στη βασιλική οικογένεια της Σουηδίας, στη Σαουδική Αραβία, και στην Ιαπωνία. Οκτώ αεροσκάφη αγόρασε η NetJets, για να τα ενοικιάζει και δύο η Google για τα στελέχη της, ενώ τα υπόλοιπα ανήκουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο σκάφος, που μπορεί να φιλοξενήσει 12 άτομα, συν το πενταμελές πλήρωμα. Η καμπίνα του έχει μήκος 30 μέτρα και διαθέτει σαλόνι, τραπεζαρία, μπαρ, γραφείο, καθώς και χώρο ανάκλισης. Φυσικά, το πρωθυπουργικό αεροσκάφος διαθέτει μια σειρά ανέσεων, που κάνουν το ταξίδι μοναδική απόλαυση. Εκτός των συνήθων, δηλαδή τηλεοράσεις, βίντεο κ.λ.π., διαθέτει σύστημα δορυφορικής τηλεφωνικής επικοινωνίας, αλλά και δυνατότητα σύνδεσης στο Ίντερνετ, δίνοντας με αυτό τον τρόπο ακόμα και τη δυνατότητα τηλεδιάσκεψης, εν ώρα πτήσης. Υψηλότατο όμως, όπως είναι φυσικό, είναι το κόστος των πτήσεων του πρωθυπουργικού αεροσκάφους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Π.Α. τα ταξίδια του πέρυσι κόστισαν στο κράτος περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που δικαιολογείται, αφού το ωριαίο κόστος πτήσης, σε καύσιμα μόνο, του Gulfstream κυμαίνεται περίπου στα 6.000 ευρώ. Δεδομένου αυτού, γίνεται εξωφρενικό το γεγονός, ότι το πρωθυπουργικό αεροσκάφος έχει μετατραπεί περίπου σε ...υπουργικό λεωφορείο, αφού χρησιμοποιείται από όλους, ακόμα και για ...κοντινά ταξίδια, για τα οποία υπάρχουν πτήσεις της γραμμής, με πολύ χαμηλό κόστος. Έτσι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το χρησιμοποίησε τρεις φορές, ο πρωθυπουργός 26, ο υπουργός Εξωτερικών 19 και ο υπουργός Άμυνας μία. Από εκεί και πέρα, το αεροσκάφος πέταξε και για τους υπουργούς Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη, Ανταγωνιστικότητας και Επικρατείας.
Συμπέρασμα: Πραγματικά "κάτι πολύ σάπιο συμβαίνει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας"!

                                                                                Δρ Ιωάννης Δ. Δαύρος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου