Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

ΛΑΠΑΒΙΤΣΑΣ ΣΤΗ "ΓΚΑΡΝΤΙΑΝ": ΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΙΑ Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ.

Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΠΑΒΙΤΣΑΣ, ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΗ "ΓΚΑΡΝΤΙΑΝ" ΚΑΙ ΤΑΧΘΗΚΕ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ.


Υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ τάσσεται, με άρθρο του στην εφημερίδα Guardian, ο γνωστός οικονομολόγος Κώστας Λαπαβίτσας, σε περίπτωση που "η Γερμανία συνεχίσει τις απειλές της" και υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επανεξετάσει το μέλλον της στην Ευρωζώνη. Πιο συγκεκριμένα υποστηρίζει:
"Το πρόβλημα είναι, πως το 2014-15 η Ελλάδα θα πρέπει ακόμη να ξεπληρώσει περισσότερα από 40 δισ. δόσεων και καθώς το πρόγραμμα τελειώνει το 2013, δεν είναι ξεκάθαρο από που θα βρεθούν αυτά τα κεφάλαια. Η κυβέρνηση έχει μειώσει δραματικά τις δαπάνες και έχει επιβάλλει φοροκαταιγίδα: θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει το πλεόνασμα από τους δανεισμούς των τελευταίων τριών χρόνων. Ακόμη και έτσι, είναι εξαιρετικά απίθανο να ισοσκελίσει τον λογαριασμό, από την στιμή μάλιστα που τα οικονομικά της παραμένουν αβέβαια για το 2015- 2016. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο πακέτο, το οποίο ίσως θα είναι 20 δισ. ευρώ.
Το πραγματικό πρόβλημα ωστόσο, βρίσκεται μακροπρόθεσμα. Η πιθανή ανάπτυξη της Ελλάδας, έχει καταρρακωθεί τα τελευταία τρία χρόνια και οι πολιτικές της Ε.Ε. Των μειώσεων μισθών και των ιδιωτικοποιήσεων σε πολύ χαμηλές τιμές, κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Επιπρόσθετα, το πρόγραμμα διάσωσης επιβάλλει στη χώρα να δημιουργήσει πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2016 για να ξεπληρώσει το χρέος της. Η επιβολή λιτότητας εν μέσω ύφεσης είναι καταστροφική για να μην πούμε παράλογη. Κάτω από τέτοιες καταστάσεις, το βάρος του τεράστιου ελληνικού χρέους είναι ασήκωτο.
Επομένως τι θα έπρεπε να γίνει; Ηρθε καιρός για την Ελλάδα να δείξει λίγη σύνεση και να σταματήσει να δέχεται τις πολιτικές που επιβάλλουν οι Γερμανοί. Η χώρα δεν χρειάζεται ένα νέο πακέτο το οποίο θα έφερνε συνέχιση των πολιτικών λιτότητας, πιθανώς με άλλη ένα κούρεμα του χρέους το οποίο δεν θα είχε επίδραση. Η Ελλάδα πρέπει να κηρύξει στάση πληρωμών του χρέους, το οποίο θα ακολουθηθεί από μια γενική αναδιάρθωση του χρέους, μαζί με διαγραφή. Αυτό πρέπει να συνοδευθεί από ένα λίφτινγκ στις καταστροφικές πολιτικές λιτότητας και μειώσεων μισθών. Σε αυτή τη λογική, η οικονομία θα είχε ένα διαφορετικό πάτημα το οποίο θα έφερνε πίσω την προοπτική ανάπτυξης μαζί με την κοινωνική δικαιοσύνη.
Η Γερμανία είναι κάθετη αντίθετη σε μια τέτοια προοπτική και μπορεί να απειλήσει με το φάντασμα της αποχώρησης από το ευρώ. Αλλά δεν είμαστε πλέον στο 2010. Είναι κοινώς παραδεκτό ότι το κοινό νόμισμα έχει προκαλέσει οικονομική και κοινωνική καταστροφή στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ενώ πιέζει παράλληλα την οικονομία των χωρών του πυρήνα. Υπάρχει ζωηρή αντίδραση στην βιωσιμότητα και την χρησιμότητα του ευρώ στην Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία ακόμη και την Γερμανία. Αυτές οι πολιτικές υπεράσπισης του ευρώ, δεν έχουν μόνο καταστρέψει την Ελλάδα, αλλά απειλούν και τη συνολική ενότητα της Ευρώπης. Εάν η Ελλάδα απειλούσε με έξοδο από αυτόν τον ασυνεπή και παράλογο μηχανισμό, δεν θα έπρεπε να μείνει με ανοιχτά τα μάτια αλλά να κάνει ότι πρέπει για να σώσει την οικονομία της και τους πολίτες της.
Η τωρινή κυβέρνηση ωστόσο, είναι φυσικά ανίκανη για να ακολουθήσει μια τέτοια πολιτική, καθώς είναι απόλυτα υποταγμένη στους δανειστές της. Η μόνη ελπίδα υπάρχει στην Αριστερά, της οποία ηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει πρωτοφανής θυμός και απόγνωση στη χώρα, η οποία είναι προς όφελος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της φασιστικής δεξιάς. Μια κυβέρνηση της Αριστεράς, προσφέρει την ευκαιρία να επαναφέρει λίγη από την λογική στην Ελλάδα, βοηθώντας να αλλάξει την πορεία της ηπείρου, πριν τα φαντάσματα του παρελθόντος κάνουν την πραγματική τους επανεμφάνιση. Η Ελλάδα δεν θέλει νέο πακέτο αλλά αλλαγή πολιτικής. Ισως ακόμη και οι Γερμανοί πολιτικοί, τότε καταλάβουν τι έχουν πραγματικά δημιουργήσει στην Ευρώπη."


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου