Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

«Πυρήνας» ένοπλης οργάνωσης στην Αργολίδα.



 
 
 Στην ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας, σύμφωνα με την Αστυνομία, δρα ένας «πυρήνας» ένοπλης οργάνωσης που έχει πραγματοποιήσει το τελευταίο τρίμηνο ληστείες σε τράπεζες.
  Ενας 35χρονος που έχει καταγραφεί σε κάμερες της Εθνικής Τράπεζας των Μεθάνων, στην περιοχή της Τροιζηνίας, να προχωρεί σε δύο μικροσυναλλαγές στα μέσα του περασμένου Ιουλίου, έχει μπει στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. ως ύποπτος για ενδεχόμενη συμμετοχή στην αναβίωση του εγχώριου αντάρτικου πόλης. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στον 35χρονο μετά τη διαπίστωση ότι αυτός ήταν ο πρωταγωνιστής ένοπλης ληστείας που σημειώθηκε λίγες ημέρες πριν στην ίδια τράπεζα από τέσσερα συνολικά άτομα, με λεία περίπου 110.000 ευρώ. Μάλιστα, οι δράστες εμφανίστηκαν ως μέλη... κινηματογραφικού συνεργείου.

Με βάση νεότερες πληροφορίες, υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη ληστρική επίθεση στα Μέθανα, πιθανότατα, έχει άμεση σχέση με την επιδρομή, πριν από μία εβδομάδα, με λεία 318.000 ευρώ, στην Εθνική Τράπεζα στο Βελεστίνο, η οποία θεωρείται βέβαιο ότι σχετίζεται με οργάνωση αντιεξουσιαστών και πιθανόν με την επιχείρηση «Φοίνικας» της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς». Οι ανησυχίες διευρύνονται γιατί στην επιχείρηση «Φοίνικας» εμφανίζεται να έχουν ενεργοποιηθεί και μέλη της «Σέχτας Επαναστατών» που έχει προχωρήσει σε αιματηρές ενέργειες.
Μάλιστα γι' αυτόν τον λόγο το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται τις επόμενες ώρες να δώσει στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τη ληστεία στο Βελεστίνο, στην ίδια τακτική που ακολούθησε και πριν από έναν χρόνο μετά την αιματηρή ληστεία στην Πάρο.

«Το Βήμα» παρουσιάζει τον άγνωστο φάκελο μιας νέας ληστείας που εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ. με άμεση ενημέρωση και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για την οποία υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι προέρχεται από οργάνωση αντάρτικου πόλης. Οι αστυνομικοί μάλιστα υπενθυμίζουν ότι στην ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας εμφανίζεται να δρα ένας «πυρήνας» ένοπλης οργάνωσης που έχει πραγματοποιήσει το τελευταίο τρίμηνο επιθέσεις στο ΑΤΜ του Γαλατά και στο ΙΧ του εκτελούντος χρέη αρχιφύλακα στις φυλακές Ναυπλίου.

Η ληστεία σημειώθηκε στις 1.30 περίπου το μεσημέρι της 25ης Ιουλίου 2013 στην Εθνική Τράπεζα Μεθάνων. Δύο ένοπλοι που φορούσαν καπέλα και γυαλιά εισέβαλαν στην Τράπεζα, ενώ απ' έξω τούς ανέμεναν δύο συνεργοί τους. Στη δικογραφία υπάρχει κατάθεση αυτόπτη μάρτυρα ότι ένας από τους δράστες φορούσε περούκα, χωρίς κάτι τέτοιο να επιβεβαιωθεί πλήρως. Ενας από τους δράστες μόλις εισέβαλε στην τράπεζα φώναξε προς τους τέσσερις-πέντε πελάτες «ότι γυρίζουν ταινία και δεν πρέπει να φοβούνται». Οι δύο ένοπλοι παρέμειναν μέσα στο τραπεζικό κατάστημα περίπου δέκα λεπτά μέχρις ότου αδειάσουν το χρηματοκιβώτιο. Δεν προσπάθησαν ωστόσο ούτε να αρπάξουν τα χρήματα μιας δημοτικής υπαλλήλου αλλά ούτε και ενός ιδιώτη πελάτη που κρατούσαν στα χέρια σημαντικά χρηματικά ποσά. Ωστόσο, σύμφωνα με μαρτυρίες, κανείς από τους ληστές της Τράπεζας δεν φέρεται να προχώρησε σε... διακηρύξεις ότι«δεν κλέβουμε τους πολίτες αλλά μόνο τις τράπεζες», όπως συνέβη με τους ληστές του Βελεστίνου. Οι ληστές βγήκαν από την τράπεζα και εξαφανίστηκαν χωρίς οι αστυνομικοί να προλάβουν να επέμβουν και να τους ακινητοποιήσουν.

Από την ως τώρα έρευνα οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. δεν έχουν σαφείς πληροφορίες για το όχημα που χρησιμοποίησαν οι δράστες για να φτάσουν ή να φύγουν από τα Μέθανα, όμως είναι προφανές ότι ακολούθησαν τον μοναδικό δρόμο που υπάρχει - προς την περιοχή της Μεταμόρφωσης σε απόσταση έξι χιλιομέτρων - για τη διαφυγή από τη χερσόνησο με κατεύθυνση είτε προς την Επίδαυρο είτε προς τον Πόρο.

Ωστόσο, τα στελέχη των αρχών ασφαλείας εστίασαν το ενδιαφέρον τους στην κατάθεση ενός υπαλλήλου της τράπεζας στα Μέθανα ότι «είχε δει έναν από τους ληστές να έρχεται στη τράπεζα μερικές μέρες νωρίτερα και να προχωρεί σε δύο μικροσυναλλαγές μαζί του χρησιμοποιώντας πιθανόν πλαστά ονόματα». Ο τραπεζικός υπάλληλος διευκρίνισε ότι «δεν είχε δει ξανά τον νεαρό στην περιοχή» και οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι προχωρούσε σε κατόπτευση του χώρου. Πλέον οι αστυνομικοί έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους στον προσδιορισμό της ταυτότητας του 35χρονου.

Σημειώνεται ότι σε υποκαταστήματα τραπεζών της Νότιας Αργολίδας (σ.σ.: τμήμα της ανήκει και στον Νομό Πειραιά) όπως στο Κρανίδι, στον Γαλατά αλλά και στον Πόρο και στις Σπέτσες, έχουν σημειωθεί - την τελευταία διετία - σειρά ληστρικών επιθέσεων. Ομως στόχοι σε αυτές τις περιπτώσεις ήταν υποκαταστήματα της Alpha Bank και ως δράστες ασύλληπτα μέλη συμμορίας ποινικών που έχουν βάση στην περιοχή. Ωστόσο οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι «παρά τις διαφορές που υπάρχουν στον τρόπο αμφίεσης και συμπεριφοράς των δραστών στο Βελεστίνο και στα Μέθανα, άλλα ευρήματα μας δείχνουν ότι οι δύο ληστείες σχετίζονται άμεσα μεταξύ τους».
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου