Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

A. DEFFNER: ΕΝΑΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ, ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΤΗ ΨΥΧΗ, ΜΕ ΤΗ ΜΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ!




Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΕΦΦΝΕΡ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΦΙΛΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΥ ΖΕΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ. ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ, ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΕΙ, ΜΕ ΕΝΑ ΘΑΥΜΑΣΙΟ ΤΡΟΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΨΥΧΗ, ΦΕΡΝΟΝΤΑΣ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.
 
 
Αυτή τη "δύσκολη" και με ιδιαιτερότητες εποχή γιά τον Ελληνισμό, αξίζει να γνωρίσουμε έναν Γερμανό με ψυχή και καρδιά αυθεντικά ΕΛΛΗΝΙΚΗ. Λέγεται ANDREAS DEFFNER και η ζωή του, όπως και η δράση του ως Φιλλέλην, έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.
O Ανδρέας Δέφνερ γεννήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 1974 στη πόλη Γκλάντμπεκ της Γερμανίας. Έζησε για μεγάλο χρονικό διάστημα στη Ρηνανία και τώρα ζει με τη γυναίκα του και τους τρεις γιούς του στο Πότσδαμ. Το «δεύτερο σπίτι» του βρίσκεται στην Ελλάδα. Όταν βρίσκει χρόνο, πηγαίνει «σπίτι» του στο Τολό. Στο μικρό ψαράδικο χωριό της Πελοποννήσου, αισθάνεται σαν το σπίτι του με τ’ αδέλφια του «Περικλή και Ειρήνη» το ίδιο όπως αισθάνεται στο Πότσδαμ, στο Γκλάντμπεκ ή στο Βερολίνο. Και όπως πάντοτε έλεγε η «Γιαγιά Βαγγελιώ», «Παιδί μου, έχεις μεγαλώσει στο Τολό». Από το 1993 που τελειώνοντας το Λύκειο βρέθηκε εκεί για πρώτη φορά, ο Ανδρέας Δέφνερ ταξιδεύει εκεί τακτικά. Όλα άρχισαν όταν μετά την αποφοίτηση του, ο καθηγητής του που δίδασκε τέχνη στο Λύκειο τον πήγε διακοπές στην Ελλάδα. Ο καθηγητής του είχε σπουδάσει αρχαιολογία και ταξιδεύοντας στην Ελλάδα είχε γνωρίσει πριν πολλά χρόνια τους γονείς του Περικλή, την Βαγγελιώ και τον Αριστείδη, οπότε και συνδέθηκε μαζί τους. Έτσι συνάντησε για πρώτη φορά ο Ανδρέας Δέφνερ τον Αριστείδη Νιώτη και την οικογένειά του και από τότε, την πρώτη του αυτή επίσκεψη στο Τολό, ήταν απόλυτα σίγουρος μέσα του ότι «θα ξαναγυρίσει». Στο μεταξύ έμαθε Ελληνικά και κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια, η Ελλάδα έγινε σαν το δεύτερο σπίτι του. Εδώ γνωρίσθηκε με καινούργιους και πολύ ενδιαφέροντες ανθρώπους και έζησε απίστευτα πράγματα, βλέποντάς τα από την οπτική ενός ξένου. Έτσι του ήρθε η ιδέα και η επιθυμία να γράψει ένα βιβλίο για τη ζωή των Ελλήνων. Με αυτό το βιβλίο ο Δέφνερ, εκτός των άλλων, θέλησε να εκφράσει ένα ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για τις καταπληκτικές εμπειρίες που έζησε στο «καινούργιο του σπίτι» και για την ευγένεια καθώς και το τρόπο που έγινε δεκτός από τους καινούργιους «συμπατριώτες» του.
Στην επαγγελματική του ζωή, ο Ανδρέας Δέφνερ σήμερα, υπηρετεί σαν ανώτερο στέλεχος του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Υπουργείου Υγείας. Μετά την απόκτηση του πτυχίου του και μία καριέρα στο Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Συντάξεων Bundesknappschaft, μπήκε στο Υπουργείο Υγείας στη Βόννη το 1999, όπου εργάσθηκε αρκετά χρόνια στο Νομικό Τμήμα για Ασφάλειες Υγείας. Αφού ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του πρόγραμμα Master’s στην Ευρωπαϊκή Διοίκηση Επιχειρήσεων, στη διάρκεια του οποίου, έκανε και ένα stage στο Ελληνικό Υπουργείο Υγείας στην Αθήνα, διορίσθηκε στο Υπουργείο Υγείας στο Βερολίνο, σαν Εκπρόσωπος Τύπου. Το 2008 έγινε Ιδιαίτερος Γραμματέας του Υφυπουργού Υγείας. Τότε, ήταν που η Ομοσπονδιακή Υπουργός Ulla Schmidt, είχε αρχίσει μία εκστρατεία πρόληψης που ονομαζόταν «Κάθε μέρα, τρεις χιλιάδες επιπλέον βήματα» και συνέπεσε με την εποχή που τον Ανδρέα Δέφνερ απασχολούσε έντονα η ιδέα να συγγράψει ένα βιβλίο για την Ελλάδα.
Σκέφθηκε λοιπόν, «γιατί να μην πάω περίπατο με τους Έλληνες» και το 2008 άρχισε να περπατά και να εξερευνά την καθημερινή ζωή στην Ελλάδα ακολουθώντας το πνεύμα της εκστρατείας αυτής, που απέβλεπε στο να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να περπατάνε, ν’ αφήσουν το αυτοκίνητο σπίτι τους και να χρησιμοποιούν τις σκάλες αντί για τον ανελκυστήρα. Ακολουθώντας το συνηθισμένο στην Ελλάδα «πάμε βόλτα», άρχισε το περπάτημα, το οποίο είναι τόσο διαδεδομένο στην Ελληνική ζωή όσο και ο καφές. Δεν είχε μακριά να πάει για το πρώτο του βιβλίο παρά «μόνο» σε δεκαοκτώ ενδιαφέροντες, ενημερωτικούς, αστείους και μερικές φορές τρομακτικούς περιπάτους. «Το Καφέ Μαντείο Ελλάς - μία καθημερινή περιπέτεια και κρίση στην Ελλάδα» τελικά δημοσιεύθηκε το καλοκαίρι του 2010.
Οι περιπατητικές ιδέες όμως του Δέφνερ δεν τέλειωσαν εκεί, αλλά συνεχίσθηκαν και μετά το πρώτο του αυτό βιβλίο. Μετά τις βόλτες του «Καφέ Μαντείου» γύρισε ολόκληρη την Ελλάδα. Ταξίδεψε στη Κέρκυρα, την Ήπειρο, τη Θράκη, το Κόλπο του Σαρωνικού, την Αργολίδα, τη Λακωνία ως και τη Μεσσηνία. Όπου κι’ αν πήγε, παντού έβρισκε μπροστά του το ιδιαίτερο εκείνο χαρακτηριστικό που τους κάνει να ξεχωρίζουν, αλλά και συνδέει όλους τους Έλληνες όπου κι’ αν βρίσκονται σ’ όλη την Υφήλιο... Το «Φιλότιμο»! Έτσι γεννήθηκε το «Φιλότιμο - μία καθημερινή περιπέτεια και κρίση στην Ελλάδα». Το βιβλίο αυτό εκδόθηκε τον Αύγουστο του 2012 από την Grobenwahn Verlag Frankfurt.
Τώρα ενώ μία αναθεωρημένη και διευρυμένη έκδοση του «Καφέ Μαντείου» πραγματοποιείται στο Grobenwahn Verlag, o Δέφνερ, γράφει ήδη το τρίτο του βιβλίο για την Ελλάδα. Σε αυτό επικεντρώνεται στο παρελθόν και στρέφει τη διεισδυτική ματιά του, ατενίζοντας πίσω στο χρόνο, στα πιο αστεία και ενδιαφέροντα στοιχεία της τελευταίας εικοσαετίας και προβάλλει ιδιαίτερα το «δεύτερο σπίτι του στο Τολό» και τη «δεύτερη οικογένειά του». Είναι ένα βιβλίο για τους Έλληνες, που αποπνέει μία ανθρώπινη ζεστασιά, που μαγεύει τους αναγνώστες αλλά και τους διαχρονικούς επισκέπτες της Ελλάδας.

Το βίντεο που ακολουθεί είναι από μιά παρουσίαση του Α. Δέφφνερ στις ειδήσεις του Περιφερειακού Καναλιού "ΜAX TV" (κάντε "κλικ" στο σύνδεσμο παρακάτω).
 
 
 
 
  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου