Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

ΟΜΟΡΦΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ EINAI AKOMH Η ΕΛΛΑΔΑ.

 
 
Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ "OBSERVER".
 
 
Όταν ο δημοσιογράφος του "Observer" Μάθιου Νιλ επισκέφθηκε την Πελοπόννησο, περίμενε να αντικρύσει μία Ελλάδα καθημαγμένη από τη κρίση, αλλά οι εικόνες που τελικά ξετυλίχθηκαν μπροστά του, κάθε άλλο παρά κάτι τέτοιο θύμιζαν. Όπως περιέγραψε στις ταξιδιωτικές σελίδες της γνωστής Βρετανικής εφημερίδας, βρήκε μία Πελοπόννησο όμορφη, γραφική και με φιλικούς κατοίκους, καθώς και καλύτερο φαγητό σε σχέση με την πρώτη φορά που την είχε επισκεφθεί πριν από χρόνια.
 Ο Βρετανός δημοσιογράφος ήταν προϊδεασμένος και ανήσυχος για το τι θα συναντούσε, πριν ξεκινήσει και όπως περιγράφει ο ίδιος αναρωτιόταν: "Θα βλέπαμε άδεια ράφια; Θα αισθανόμασταν ενοχές να κάνουμε διακοπές σε μια χώρα όπου πολλοί αγωνίζονται να επιβιώσουν;".
Στην αρχή επισκέφθηκε τη Μονεμβασιά, που είχε ξαναεπισκεφθεί και όπως λέει: "Προς μεγάλη μου αγαλλίαση, βρήκα λίγα να έχουν αλλάξει και υπάρχουν περισσότερα ξενοδοχεία, μαγαζιά και εστιατόρια αλλά παραμένει μισογκρεμισμένη". Μετά κατευθύνθηκε στη Μάνη, την οποία βρήκε να έχει αναπτυχθεί ελαφρώς, από το πρώτο του ταξίδι "και την ακτογραμμή της να είναι σήμερα αραιά σπαρμένη με σπίτια και ξενοδοχεία, τα οποία όμως συμβαδίζουν με το στυλ των παλαιών πυργόσπιτων και δεν χαλούν το αχανές του τοπίου". Στη συνέχεια, πέρασε από τη Καλαμάτα και βρέθηκε στο Ναύπλιο, το οποίο το περιγράφει ως "ένα συμπαθητικό μέρος το οποίο, αν και έχει τουρισμό, δεν είναι καταπιεστικά τουριστικό" και αφού πέρασε από την Επίδαυρο, επισκέφθηκε τις Μυκήνες "ένα μάλλον μικρό αξιοθέατο, το οποίο, παρά τα κανα-δυό τουριστικά λεωφορεία, παραμένει εκπληκτικό", σύμφωνα με τα λεγόμενά του. 
Τελικώς τα συμπεράσματα του Νιλ, από τον γύρο της Πελοποννήσου, ουδόλως ανταποκρίνονται στις ανησυχίες του. Όπως χαρακτηριστικά λέει: "Όλοι όσοι συναντήσαμε ήσαν φιλικοί και έκαναν το παν για να μας εξυπηρετήσουν, αν και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι περνούν δύσκολους καιρούς. Τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια δίνουν μια αίσθηση χαμηλών τόνων, ενώ χειρότερα έχουν πληγεί εκείνα που βασίζονται στους Έλληνες τουρίστες... Η Ελλάδα έχει ανάγκη τους επισκέπτες". Είναι σαφές ότι ο Βρετανός δημοσιογράφος εντυπωσιάστηκε από το πόσο έχει εξελιχθεί η χώρα σε σχέση με τη τελευταία του επίσκεψη, παρά τη κρίση. "Είναι προφανές ότι δεν πήγαν όλα τα δάνεια χαμένα. Κάναμε τον μισό χρόνο στις μετακινήσεις λόγω των νέων αυτοκινητόδρομων. Τα ξενοδοχεία όπου μείναμε είχαν στυλ και ήταν σύγχρονα. Αντί για τις βρύσες που θυμόμουν να στάζουν, ανάβλυζαν τα ντους. Και το φαγητό ακόμη ήταν διαφορετικό. Οπου και αν πήγαμε, βρήκαμε νόστιμα, ευφάνταστα πιάτα με εξαιρετικά, φρεσκομαγειρεμένα υλικά". Και καταλήγει με το σκεπτικό, ότι η Πελοπόννησος κάθε άλλο παρά κατεστραμμένη είναι από το τουρισμό και παραμένει μιά όμορφη και ήρεμη Ελλάδα όπως την θυμόταν.  
 
 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου