Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ, Η ΚΛΟΠΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ.



ΣΕ ΕΞΑΡΣΗ, ΣΑΝ ΑΠΟΡΡΟΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ, Η ΚΛΟΠΗ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ, ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ.


Σύγχρονοι "άθλιοι", λες βγαλμένοι μέσα από μυθιστόρημα του Βίκτωρος Ουγκώ, κατάντησαν συνάνθρωποί μας Έλληνες, που η κρίση τους οδηγεί σε όλο και πιο ακραίες αντιδράσεις, αφού πλέον κλέβουν και καταναλώνουν τα κλοπιμαία εντός των σούπερ μάρκετ... Χαρακτηριστικό είναι αυτό που καταγγέλλουν υπεύθυνοι και υπάλληλοι σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με τους οποίους πολλοί είναι πλέον οι άνθρωποι που όχι απλά κλέβουν τρόφιμα, αλλά τα καταναλώνουν και εντός των καταστημάτων. Παλιότερα υπήρχαν κάποιοι που έκλεβαν κυρίως καλλυντικά, ποτά, είδη προσωπικής υγιεινής, τα οποία δεν μπορούσαν να αγοράσουν γιατί ήταν ακριβά. Σήμερα είναι τα τρόφιμα που γίνονται στόχος: γάλατα, γιαούρτια, μπισκότα. Για πρώτη φορά, μάλιστα, καταγράφονται κρούσματα κατανάλωσης τροφίμων εντός των καταστημάτων. Σχεδόν καθημερινά οι υπάλληλοι των σούπερ μάρκετ ανακαλύπτουν συσκευασίες από σοκολάτες ή άλλα είδη τροφίμων στους διαδρόμους, σε γωνίες και πίσω από πάγκους. Υπάρχουν περιπτώσεις, που αρπάζουν τρόφιμα ακόμη και από το ειδικό καλάθι όπου συγκεντρώνονταν στο πλαίσιο της εκστρατείας του ΣΚΑΪ «Όλοι μαζί μπορούμε».
Σημειώνεται ότι οι μικροκλοπές διώκονται κατ’ έγκληση και όχι αυτεπάγγελτα. Σύμφωνα με το άρθρο 377 του Ποινικού Κώδικα, αν η κλοπή ή η υπεξαίρεση έχει αντικείμενο πράγμα ευτελούς αξίας, τιμωρείται με χρηματική ποινή ή με φυλάκιση μέχρι έξι μηνών. Αν όμως η πράξη τελέστηκε από ανάγκη για άμεση χρήση ή ανάλωση του αντικειμένου της κλοπής ή υπεξαίρεσης, το δικαστήριο μπορεί να κρίνει την πράξη ατιμώρητη. Με λίγα λόγια, εάν πρόκειται για τρόφιμο μικρής αξίας, το οποίο έχει καταναλωθεί επιτόπου και επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για θέμα επιβίωσης, ο δράστης δεν τιμωρείται.
Σύμφωνα με τελευταία έρευνα (ECR Hellas), το συνολικό ποσοστό των απωλειών από τα ράφια των σούπερ μάρκετ έχει αυξηθεί κατά 10% μέσα σε ένα χρόνο, με το κόστος για τις επιχειρήσεις να ανέρχεται σε πάνω από 95 εκατ. ευρώ ετησίως. Ειδικότερα, οι απώλειες στα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης ανέρχονται στο 2,1% των πωλήσεων, με έντονα αυξητική τάση. Τα προϊόντα με τα μεγαλύτερα ποσοστά κλοπών είναι το λάδι, το μέλι, ο καφές, τα αλκοολούχα ποτά, τα προϊόντα στοματικής υγιεινής, τα ξυριστικά, τα ζαχαρώδη (τσίχλες, σοκολάτες κ.λπ.), τα καλλυντικά, οι μπαταρίες και τα τρόφιμα (τυριά κ.λπ).

Δείτε το σχετικό βίντεο, κάνοντας "κλικ" στο σύνδεσμο παρακάτω.

Κλέβουν για να φάνε!


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου