Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

ΗΤΑΝΕ ΣΤΡΑΒΟ ΤΟ ΚΛΗΜΑ... ΕΠΕΣΕ ΚΑΙ ΓΕΦΥΡΑ!



ΕΠΕΣΕ ΓΕΡΑΝΟΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟ ΠΟΛΥΣΥΖΗΤΗΜΕΝΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΡΟΜΟ ΤΡΠΟΛΗΣ-ΑΣΤΡΟΥΣ.


Γερανογέφυρα έπεσε σε υπό κατασκευή γέφυρα στο δρόμο Τρίπολης - Αστρους και συγκεκριμένα στο τμήμα Κουμπίλα - Λουλούδι και από τύχη σώθηκαν τουλάχιστον 12 εργαζόμενοι, γιατί από καθαρή σύμπτωση δεν δούλευαν στο συγκεκριμένο σημείο, την ώρα που έγινε το ατύχημα. Πρόκειται για σημαντικό έργο που χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ του ΕΣΠΑ και υλοποιεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με ανάδοχο την κοινοπραξία "ΗΛΙΟΧΩΡΑ - ΚΑΣΤΑΤ", γιά την οποία πολλά έχουν ακουστεί περί διαπλοκής με τον Περιφερειάρχη. Η αιτία της πτώσης ήταν ότι ο μηχανισμός της γερανογέφυρας δεν άντεξε το βάρος της δοκού (120 τόνων), που επιχειρούσαν να τοποθετήσουν στα βάθρα της κοιλαδογέφυρας. Για το γεγονός αυτό, που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση και ίσως πυροδοτήσει νέο κύκλο συζητήσεων περί αμαρτωλών συμβάσεων στην κοινή γνώμη της Αρκαδίας και της Πελοποννήσου και καθώς δίνονται διάφορες ερμηνείες, η Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου έσπευσε με ιδιαίτερη σπουδή να δικαιολογήσει την κοινοπραξία. Κάνει λόγο για "μερική αποκόλληση, λόγω "αστοχίας υλικού", τμήματος του ειδικού μηχανήματος, με το οποίο τοποθετούνται τα προκατασκευασμένα δοκάρια στις γέφυρες". Μάλιστα, υποστηρίζει πως "η εμπειρία και η ετοιμότητα των υπευθύνων του έργου, στον τόσο δύσκολο και για πρώτη φορά εφαρμοζόμενο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου τρόπο κατασκευής, αλλά και η αυστηρή τήρηση των προβλεπόμενων κανόνων ασφαλείας, είχε σαν αποτέλεσμα να μη διακινδυνεύσει η σωματική ακεραιότητα κανενός εκ των εργαζομένων"(που όπως προείπαμε οφειλόταν σε καθαρή τύχη).

Πάντως προσφάτως έχει ανοίξει μεγάλη συζήτηση περί διαπλοκής της εταιρείας-αναδόχου του έργου και του Περιφερειάρχη κ. Τατούλη, με πρώτους να σύρουν το χορό τις τοπικές οργανώσεις των δύο ισχυρών κομμάτων της αντιπολίτευσης. Πιο κάτω σας παραθέτουμε δύο πρόσφατες χαρακτηριστικές δηλώσεις από τις αντιδράσεις αυτές.

"Ο γνωστός υπερόπτης και αλαζονικός Περιφερειάρχης Πελοποννήσου (!) Πέτρος Τατούλης ξαναχτύπησε. «Χωρίς καμιάν περίσκεψιν, χωρίς αιδώ» στα εύλογα ερωτήματα που απηύθυναν οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Πελοπόννησο σχετικά με την ύποπτη –αν μη τι άλλο- σχέση της τεχνικής εταιρείας οικογενειακών του συμφερόντων με την ΤΕΡΝΑ που μειοδότησε στο σκανδαλώδη διαγωνισμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο σφυρίζει αδιάφορα και κάνει πως δεν καταλαβαίνει. Προσπαθεί να ταυτίσει το ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή, σε μία καρικατούρα της γνωστής άθλιας θεωρίας «περί δύο άκρων», που εμπνεύστηκε το ακροδεξιό επιτελείο του κ. Σαμαρά, επειδή (άκουσον–άκουσον) ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποδέχτηκε το μεγαλείο της «τατούλειας πραγματικότητας» που έβαλε την Πελοπόννησο στην «πρωτοπόρο» λύση της καύσης των απορριμμάτων, που μεθοδικά ο ίδιος και το επιτελείο του οργανώνουν την τελευταία τριετία σε βάρος όλης της πελοποννησιακής κοινωνίας. Για την ταμπακιέρα όμως τίποτα. Ξανά λοιπόν κ. Τατούλη: Ποια είναι η σχέση της εταιρείας των συμφερόντων της οικογένειάς σας με την ΤΕΡΝΑ; Παραθέτουμε αυτούσιο το ερώτημα που απηύθυναν προς τους Υπουργούς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ζητάμε απάντηση επί της ουσίας: «Δεν γνωρίζετε ότι η εταιρεία ΗΛΙΟΧΩΡΑ του ομίλου ΤΕΡΝΑ ανέλαβε το έργο Άστρους-Τρίπολης (ολοκλήρωση εργασιών στο οδικό τμήμα Κουμπίλα-Λουλούδι προϋπολογισμού 5.300.000 ευρώ) μετά από διαγωνισμό έναντι αστείας έκπτωσης 5,5%, όταν οι μέσες εκπτώσεις, σε τέτοια μεγάλα έργα, είναι πάνω από 30%; Δεν σας δημιουργούνται ερωτήματα γιατί μια εταιρεία τεραστίων δεδομένων όπως η ΗΛΙΟΧΩΡΑ του ομίλου ΤΕΡΝΑ, που αναλαμβάνει έργα ακόμα και στο εξωτερικό, αναθέτει υπεργολαβικά στην κατασκευαστική εταιρεία ΚΑΣΤΑΤ συμφερόντων της οικογένειας Τατούλη το 40% περίπου του έργου; Αναρωτιόμαστε η εταιρεία ΗΛΙΟΧΩΡΑ του ομίλου ΤΕΡΝΑ είχε τόσο μεγάλη ανάγκη και ανέθεσε στην ΚΑΣΤΑΤ συμφερόντων της οικογένειας Τατούλη σχεδόν το μισό έργο; Δεν σας δημιουργούνται ερωτήματα ότι η ΤΕΡΝΑ, ένα χρόνο αργότερα, ανακηρύχθηκε ανάδοχος για τα απορρίμματα της Περιφέρειας Πελοποννήσου;». Επί της ουσίας απάντηση και όχι «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε». Ας σταματήσετε επιτέλους τις προσβολές προς τους πολίτες που επέλεξαν και επιλέγουν το ΣΥΡΙΖΑ και ας απαντήσετε, όπως οφείλετε προς τους πολίτες της Πελοποννήσου, ξεκάθαρα και με σαφήνεια στα ερωτήματα που σας απευθύνονται."
                                                                                           ΣΥΡΙΖΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 


"ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
ΠΡΟΣ:
ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΘΕΜΑ: «Σχετικά με τα δημόσια έργα της Περιφέρειας Πελοποννήσου που ανέλαβαν εταιρίες συμφερόντων συγγενικών προσώπων του νυν Περιφερειάρχη»
Από την 01/01/2011 -ημέρα κατά την οποία ξεκίνησε η θητεία των σημερινών αυτοδιοικητικών αρχών- και μέχρι σήμερα, πλήθος δημοσίων έργων που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου εκτελέστηκαν από τις εταιρίες «ΚΑΣΤΑΤ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε.», «ΚΑΣΤΑΤ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.» και «ΑΣΦΑΛΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Α.Ε.». Οι συγκεκριμένες κατασκευαστικές εταιρίες ανήκουν σε συγγενείς πρώτου βαθμού του νυν Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κάτι που έχει εγείρει υποψίες για αδιαφανείς διαδικασίες ανάθεσής. Αποτελεί αδήριτη ανάγκη για την επανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς η πλήρης κατάρριψη με στοιχεία κάθε υπόνοιας για φαινόμενα διαπλοκής. Ιδίως ενόψει του οικονομικού και δημοσιονομικού τέλματος στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα, η διαχείριση των χρημάτων του ελληνικού λαού οφείλει να γίνεται με φειδώ και απόλυτα διαφανείς διαδικασίες.
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
Πόσα δημόσια έργα έχουν εκτελεστεί από 01/01/2011 μέχρι σήμερα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και με ποια κριτήρια έγινε η ανάθεσή τους στις κατασκευαστικές εταιρίες που τα ανέλαβαν; Πόσα από αυτά ανατέθηκαν στις 3 ανωτέρω αναφερόμενες εταιρίες («ΚΑΣΤΑΤ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε.», «ΚΑΣΤΑΤ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.» και «ΑΣΦΑΛΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Α.Ε.»); Παρακαλώ να μου χορηγήσετε το σύνολο των εγγράφων που αφορούν τις συναφθείσες συμφωνίες ανάθεσης δημοσίων έργων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου μεταξύ των περιφερειακών αρχών και των τριών αυτών εταιριών.
Αθήνα, 04/09/2013
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Ευστάθιος Μπούκουρας
Ηλίας Παναγιώταρος
Δημήτριος Κουκούτσης
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ"


Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/item/28626-gremistike-terastia-geranogefyra-arkadia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου