Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2013

ΟΙ ΜΥΚΗΝΕΣ ΣΤΟΥΣ 15 ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ, ΚΑΤΑ ΤΟ CNN.

 


ΟΙ ΜΥΚΗΝΕΣ, ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 15 ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΓΝΩΣΤΟΥΣ, ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ, ΚΑΤΑ ΤΟ CNN.

 
Ως ένας από τους 15 πιο σημαντικούς, αλλά λίγο-πολύ άγνωστους, αρχαιολογικούς προορισμούς στον κόσμο, αναφέρονται οι Μυκήνες, ένα, άλλωστε, από τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς που προστατεύονται από την UNESCO, στο πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύει η ιστοσελίδα του γνωστού ειδησεογραφικού οργανισμού CNN. Μεταξύ αυτών η αρχαία πόλη Κούριο και ο αρχαιολογικός χώρος της Πάφου στην Κύπρο, οι Θήβες της Αιγύπτου, το φρούριο-ανάκτορο του Ηρώδη του Μέγα στη Μασάντα (Ισραήλ), η αρχαία ελληνική πόλη Γέρασα στην Ιορδανία ή, ακόμα μακρύτερα, το Λουμπίνι στο Νεπάλ, τόπος γέννησης του Βούδα, αλλά και ο τάφος του Κομφούκιου στην Κίνα.
Η αναφορά στις Μυκήνες ξεκινά με τον Ερρίκο Σλήμαν, ο οποίος το 1876 ανακάλυψε το χρυσό νεκρικό «Προσωπείο του Αγαμέμνονα», όπως είθισται να αποκαλείται το περίφημο εύρημα, αν και κάτι τέτοιο είναι αμφισβητούμενο. «Η μυκηναϊκή αυτοκρατορία, εντούτοις, ήταν πραγματική και άσκησε εξαιρετικά μεγάλη επιρροή στον αρχαίο κόσμο», αναφέρεται στο κείμενο, που μνημονεύει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη διατήρηση της επιβλητικής Πύλης των Λεόντων (μέσα 13ου αι. π. Χ.), καθώς και τη συνέχιση της έρευνας που αφορά στους βασιλικούς θολωτούς τάφους.
'Αλλες περιοχές που παρουσιάζονται είναι επίσης οι θρακικές αρχαιότητες στο Χάσκοβο Βουλγαρίας (όπως ο περίφημος τάφος του Αλεξάντροβο), το παλάτι του Διοκλητιανού στην πόλη Σπλιτ της Κροατίας, οι ρωμαϊκές θέσεις στις πόλεις Αρλ και Νιμ στη Γαλλία, οι ετρουσκικές νεκρόπολεις του Σερβετέρι και της Ταρκίνια στην Ιταλία, τα ντολμέν στην Κορέα, οι μεγαλιθικοί ναοί της Μάλτας, η Καρχηδόνα στην Τυνησία και η πρωτεύουσα των Χετταίων, Χατούσα, στην Τουρκία, μνημεία, τα περισσότερα, που έχουν τεθεί υπό την προστασία της UNESCO.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου